Direct bellen: 0183 629 749

WFC nieuwsbrief

Hieronder vindt u een overzicht van de nieuwsbrieven die wij hebben uitgegeven.

Indien u onze nieuwsbrief wilt ontvangen of u zich af wilt melden kunt u dat hier aangeven.

Nieuwsbrief dec 2013

 

Methoden WFC Analytics

WFC Analytics heeft de RVA controle weer met goed gevolg doorlopen. We hebben dit jaar de volgende 2 methoden extra onder accreditatie laten brengen:
Bacillus cereus:  een aerobe pathogene sporenvormer
E.coli O157:H7:

Nieuwsbrief juli 2013

 

Nieuwsbrief juli 2013

 

Methoden WFC Analytics

De onrust omtrent ESBL (Extended Spectrum Bèta-Lactamase) heeft ons doen besluiten om ook deze methode te ontwikkelen. Enkele dagen na het uitbreken van de onrust hadden we de methode in huis, zoals u van ons gewend bent. Sindsdien voeren we regelmatig analyses uit, ook voor onze collega laboratoria.

 

Uitbreiding locatie

WFC heeft sinds enkele maanden het pand van onze buurman, Kolk 25- over kunnen nemen. De verbouwing is in volle gang. Zeker WFC Analytics heeft meer ruimte nodig om zich verder te kunnen blijven ontwikkelen. Ons postadres wijzigt niet: Kolk 27. Er zullen vanuit Kolk 25 naar Kolk 27 enkele doorgangen gerealiseerd worden, waardoor we Kolk 25 kunnen gebruiken.

Zodra de verbouwing - en inrichting- compleet is afgerond zullen we u uitnodigen voor een "house warming".

----------------------------------------------
Wij feliciteren Dika Dehydrated Ingredients met het behalen van het FSSC certificaat.
----------------------------------------------

 

Personele zaken

Food Safety:
Nathan Meijer is sinds enkele maanden bij ons komen werken als adviseur levensmiddelentechnologie. Dit als vervanging van Amy van der Vliet die ons bedrijf heeft verlaten.  Uiteraard wensen wij hem veel succes in zijn nieuwe functie. Hij heeft al ruime ervaring op het gebied van Food Defense, een onderwerp dat de komende jaren waarschijnlijk steeds belangrijker gaat worden. Dit is al duidelijk door de nieuwe eisen in bijvoorbeeld de IFS. Zie later in deze nieuwsbrief voor meer informatie over Food Defense.

Software: 
Marinka Grünbauer, reeds jaren bij ons werkzaam als adviseur, is zich de laatste maanden steeds meer bezig gaan houden met ons software systeem voor de levensmiddelen producent: Food Suite. Omdat steeds meer klanten Foodsuite gebruiken, is het nodig om naast Taco een adviseur te hebben die klanten met dit pakket kan helpen. Zie later in de nieuwsbrief wat Food Suite voor u kan betekenen.  

Analytics:
Renee Lokerse is na haar bevallingsverlof teruggekeerd, en richt zich nu volledig op Research werk. Sonja Kant, al geruime tijd bij ons werkzaam, is benoemd tot labhoofd. Daarnaast is Nick van Werkhooven na zijn stage bij ons als laborant aangesteld. 
Op deze manier hopen we zowel de dagelijkse laboratorium activiteiten als het plannen en uitvoeren van research activiteiten voldoende aandacht te kunnen geven. 

FoodSuite

FoodSuite is ons softwarepakket voor voorraad beheer, traceerbaarheid, recepten- en specificatiebeheer en etikettering. Dit pakket is speciaal ontwikkeld voor de klein tot middelgrote ondernemer die moet voldoen aan wetgevingseisen over traceerbaarheid, etikettering en dergelijke. 

In dit pakket worden alle recepturen beheerd, net als gebruikte grondstoffen met bijbehorende specificaties. U kunt ook gebruik maken van bijvoorbeeld voedingswaarden door gebruik te maken van de standaard NEVO waarden die in het pakket aanwezig zijn. Het pakket rekent alle gegevens door, en maakt zo voor u een ingredienten- en allergenen declatie die voldoet aan etiketteringseisen.

Daarnaast kunt u de voorraden van grondstoffen beheren, die via de recepturen verbruikt worden. Hierdoor is traceerbaarheid een simpele handeling geworden, die met een druk op de knop gerealiseerd is.

Bent u geïnteresseerd in het pakket, dan kunt u via onze website een proefversie installeren, en eens kijken hoe gebruikersvriendelijk het pakket is. Indien u hierbij hulp nodig heeft kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met Marinka of Taco.

Food Defense

fooddefenseDe beveiliging van voedingsmiddelen tegen opzettelijke verontreiniging, door bijvoorbeeld ontevreden personeel of zelfs ideologisch gemotiveerde groepen, is steeds meer een “hot topic”. Een dergelijke verontreiniging kan uw bedrijf veel geld of misschien zelfs levens kosten en goede preventie is dan ook van groot belang. De belangrijke normen als IFS, BRC en FSSC 22,000 besteden hier steeds meer aandacht aan. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw bedrijf voldoende beschermd is? 

Een eis vanuit bv IFS is dat er een risico-analyse komt om na te gaan hoe vatbaar uw bedrijf is voor een terroritsche aanval. Hierin moeten factoren worden meegenomen als merkbekendheid, afzetkanalen, tevredenheid personeel en dergelijke. Dit is veel werk, vergelijkbaar met de invoering van HACCP, wat door de bedrijven opgezet moet worden. 

WFC heeft een snelle, goed implementeerbare methode ontwikkeld, waardoor alle verplichte factoren worden meegewogen. Hieruit volgt welke maatregelen u zou moeten nemen om terrorisme tegen te gaan. Uiteraard zal deze methode bij onze bestaande klanten geïmplementeerd gaan worden, waardoor de methode nog verder geoptimaliseerd zal worden, en naar de toekomst toe, steeds zal voldoen aan eisen vanuit klanten en certifcerdende instellingen. En, last but not least, zal het u ook een handvat geven hoever u het beste kan gaan om uw bedrijf te beveiligen.

Indien u geïnteresseerd bent in één van de onderwerpen die in deze nieuwsbrief behandeld zijn kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij werken samen met een uitstekende adviseur op het gebied van het verkrijgen van subsidies. Om deze reden hebben wij zelfs in deze financieel moeilijke tijden vertrouwen in onze nieuwe aanvragen.

Wanneer u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met als onderwerp: afmelding nieuwsbrief.

 

 

Nieuwsbrief juli 2012

Nieuwsbrief juli 2012

Weer EHEC

In Limburg (België) zijn in juni 23 mensen besmet geraakt met de enterohemorrhagische Escherichia coli (EHEC). De EHEC-bacterie kan darminfecties veroorzaken en leidt in 2 à 7 % van de gevallen tot nierfalen. Het gaat om een variant van de bacterie die vorige zomer in Duitsland circuleerde. De eerste resultaten van het FAVV wijzen op besmet vlees dat ondertussen uit de handel gehaald werd, maar verder onderzoek loopt om dit te bevestigen en andere besmettingsbronnen uit te sluiten. 

Het Vlaams Agentschap zorg en Gezondheid in Limburg kreeg in eerste instantie 19 meldingen van besmetting met de EHEC-bacterie. Hiervan was er voor 14 een ziekenhuisopname nodig. Waarschijnlijk hebben nog meer mensen uit de getroffen regio in die periode maag-darm klachten gehad. Maar in de meeste gevallen geneest dit spontaan. Het zijn enkel de ernstigere gevallen waarbij een stoelgangstaal onderzocht wordt en zo de diagnose gesteld wordt. Deze 19 gevallen is heel wat meer dan wat in een dergelijke tijdspanne normaal verwacht wordt en dus is er sprake van een cluster. Mensen kunnen besmet geraken met de bacterie als ze besmet voedsel eten. Rauw of onvoldoende gebakken vlees, onvoldoende gewassen rauwe groenten of zuivelproducten van rauwe melk zijn meestal de boosdoeners. De EHEC-bacterie kan in uitzonderlijke gevallen van mens naar mens overgebracht worden. 

ehecDe symptomen van een voedselbesmetting blijven vaak beperkt tot een milde diarree. Bij besmetting met de EHEC-bacterie kan de diarree eerst waterig zijn en na 1 tot 3 dagen overgaan in een diarree met bloed. Er kunnen ook buikkrampen zijn en soms moet men braken. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld 4 dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over. 

Soms, in 2 à 7 % van de besmettingen, kan zo’n bloederige diarree leiden tot een nieraandoening, het hemolytisch uremisch syndroom (HUS). HUS is ernstig maar het merendeel van de patiënten met HUS herstelt volledig. In zeldzame gevallen (2 à 9% van de patiënten) is het nierfalen dodelijk. Bij 4 personen is HUS vastgesteld. Zij zijn opgenomen in het ziekenhuis. 

Het FAVV onderzoekt de herkomst van een reeks voedingsproducten die misschien met de infecties verband houden. Bij de zieke personen waren geen bruikbare voedselresten meer beschikbaar voor analyse en daarom werd het onderzoek uitgevoerd via gebruikte verpakkingen. Het FAVV laat weten “dat de eerste uitslagen van de monsternemingen (filet américain en dunne lenden) positief zijn bevonden op de aanwezigheid van pathogene E. coli O157. De tracering naar vlees dat ook afkomstig is van dit rund werd reeds uitgevoerd en het onder beslag geplaatste vlees zal vernietigd worden. De enquête wordt verder gezet."

In Hamburg is eind juni een 6-jarig meisje overleden aan een EHEC-infectie. Dat melden enkele Duitse media. Het Duitse ministerie van Volksgezondheid gaat uit van een geisoleerd geval. Van het uitbreken van een epidemie is daarom volgens het ministerie geen sprake. De lagere school waar het meisje school liep blijft ook gewoon open. RECTIFICATIE: Volgens het Robert Koch Instituut zijn er in Duitsland jaarlijks 800 tot 1.200 EHEC-infecties.

"Glutenvrij" alleen nog maar op dieetproducten

Het Europees Parlement heeft onlangs een voorstel voor een nieuwe verordening inzake levensmiddelen bestemd voor zuigelingen en peuters en voeding voor medisch gebruik (2011/0156 (COD)) aangenomen. Deze verordening zal de huidige verordening "glutenvrij" (2009/41) gaan intrekken. In het voorstel blijft de norm van 20 ppm voor glutenvrije voeding hetzelfde. Een belangrijke aanpassing is de nieuwe eis dat de aanprijzing “glutenvrij” in woord of beeld niet meer op gewone voedingsmiddelen gebruikt mag worden. Dat betekend ook dat er geen glutenvrij icoontje gevoerd mag worden op producten die van nature glutenvrij zijn, maar uitsluitend op dieetproducten. Ook moeten de termen "met zeer laag glutengehalte" of "glutenvrij" dicht bij de producten vermeld worden. Voor meer informatie kijkt u hier.

Verkeerd gebruik logo RVA op onze certificaten

Tijdens een bezoek van de RVA aan ons laboratorium bleek dat we op een aantal analyse certificaten het RVA logo hebben gebruikt, terwijl er geen geaccrediteerde methoden vermeld stonden op het certificaat. Dit is niet toegestaan. Indien hier onduidelijkheden ontstaan zijn willen wij ons daarvoor verontschuldigen. De fout zal in de toekomst niet meer optreden. Indien een methode onder de ISO 17025 accreditatie valt, staat dit op het certificaat vermeld door middel van een (Q) achter de beschrijving van de methode.

Facturen en/of analysecertificaten digitaal

Wilt u uw facturen in het vervolg digitaal ontvangen in plaats van via de post, meld dit dan aan ons, viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Indien u de hard copies van analysecertificaten niet meer nodig heeft, omdat u alleen de digitale versies gebruikt, en/of u gebruik maakt van WEBLIMS, kunt u dit ook doorgeven, dat bespaart veel papier en kosten.alt


Cursus Micro-organismen

Op 9 mei organiseerde WFC Food Safety in samenwerking met Syntens en Hogeschool van Hall Larenstein een cursus over micro-organismen in het imposante Corpus gebouw. Het was een erg leuke en leerzame bijeenkomst, waar we veel klanten weer eens op een andere manier spraken.


Foto foodtech 2012Foodtech Rosmalen

Op 23-24 mei was er weer een FOODTECH georganiseerd in Rosmalen. Uiteraard was WFC daar weer van de partij. 

Naast laboratorium werkzaamheden was er deze keer extra veel aandacht voor onze software. We hebben veel goede reacties gehad. 

Ook onze pennen waren erg in trek.

Personele zaken

Food Safety:
Marinka Grünbauer is bevallen van een gezonde dochter Yiskah. We verwachten haar medio augustus weer terug op het werk. 
Sinds 18 juni is Katarzyna Maslowska bij ons begonnen als stagiare. Ze zal onder andere werken aan een opdracht over risico's in groenten en fruit. 


Analytics:

Renee Lokerse (Hoofd laboratorium / research medewerkster) zal medio augustus op zwangerschapsverlof zijn. We zullen uiteraard proberen haar afwezigheid zo goed mogelijk op te vangen en zijn al bezig anderen in te werken op haar taken.

Indien u geïnteresseerd bent in één van de onderwerpen die in deze nieuwsbrief behandeld zijn kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij werken samen met een uitstekende adviseur op het gebied van het verkrijgen van subsidies. Om deze reden hebben wij zelfs in deze financieel moeilijke tijden vertrouwen in onze nieuwe aanvragen.

Wanneer u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp: afmelding nieuwsbrief.

Nieuwsbrief dec 2012

Nieuwsbrief dec 2012

HNY

Uitbreiding scope ISO 17025 accreditatie WFC Analytics

Analytics heeft sinds november 2012 als eerste commerciele laboratorium in Nederland van de RVA de officiele accreditatie rond van de ISO methode (13136) voor het aantonen van shiga-toxine producerende Escherichia coli (STEC) in de volksmond ook wel EHEC genoemd.

Daarnaast is ook de methode voor Algemeen Kiemgetal, coliformen en Enterobacteriaceae op petrifilm geaccrediteerd. In principe zullen we voor de meeste klanten op deze methode overgaan, maar hierover ontvangt u nog verder bericht.

Voor onze challengetesten op Listeria monocytogenes is het belangrijk te melden dat de telmethode voor Listeria nu ook geaccrediteerd is.

 

Web-Lims; rapportage via internet

Vanaf januari 2013 willen wij zoveel mogelijk overgaan op Web-Lims. Web-Lims is ons on-line rapportage systeem waarmee u direct inzicht heeft in uw laboratorium resultaten. Daarnaast kunt u uw monsters via dit systeem aanmelden. Web-Lims heeft veel nieuwe opties waaronder digitale rapportage en inzicht in uw facturen. U kunt uw resultaten exporteren naar een spreadsheet programma waardoor u uw gegevens zelf kunt analyseren. Ook de analyses die door externe laboratoria worden uitgevoerd zijn zichtbaar in dit systeem.


Tevens gaan wij per 1 februari over op digitale facturatie. Daarover ontvangt u separaat bericht.Wilt u uw facturen in het vervolg digitaal ontvangen in plaats van via de post, meld dit dan aan ons, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Indien u gebruik gaat maken van Web-Lims en digitale facturatie zullen wij in het nieuwe jaar geen prijsstijging doorvoeren voor de analyses die wij zelf uitvoeren. Anders bedraagt de prijsstijging per 1 februari 3%. 

Omdat wij ons voor kunnen stellen dat het gebruik van Web-Lims nieuw is voor u, organiseren wij op vrijdag 18 januari 2013 een bijeenkomst vanaf 15:00 uur. Hierbij is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje, wegwijs gemaakt te worden met het nieuwe systeem en met ons te toasten op het nieuwe jaar. U kunt zich aanmelden via deze link.

VWA controle focus op EU 2073/2005

Bij alle reguliere controles die de VWA dit jaar uit heeft gevoerd wordt duidelijk gemaakt dat controle volgens informatieblad 84 en 85 verwacht wordt. Informatieblad 85 is het intepretatiedocument van de VWA inzake microbiologische criteria (EU 2073/2005). Hierin wordt duidelijk gemaakt welke analysefrequenties wordenverwacht op alle parameters die voor een bepaald product in de 2073 vermeld staan. In 2073 wordt voor pathogenen veelal n=5 aangehouden, dit betekent dat per product 5 monsters aangeleverd moeten worden voor een separate analyse op bijvoorbeeld Listeria of Salmonella. Als analysefrequenties worden de volgende in infoblad 85 genoemd: 

Bij hoog risico: grote bedrijven wekelijks, middelgrote bedrijven om de week 
Bij middel risico: grote bedrijven iedere maand, middelgrote bedrijven om de maand 

Voor ambachtelijke bedrijven wordt verwezen naar hygienecodes.

Voor grondstoffen wordt verwezen naar infoblad 64. Hieruit staat met welke frequentie grondstoffen geanalyseerd moeten worden, al dan niet in combinatie met leveranciersaudits en leverancierscertificaten.

Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de VWA site. U kunt daar zoeken op 
"infoblad85"  en/of " infoblad 64" .

Personele zaken

Food Safety:
Katarzyna Maslowska zal ook komend jaar bij ons blijven werken aan de opdracht over risico's in groenten en fruit. 


Analytics:

Renee Lokerse (Hoofd laboratorium / research medewerkster) is bevallen van haar kerngezonde zoon Ries. We zijn allemaal al op bezoek geweest, en kunnen niet anders concluderen dan dat het een prachtig kereltje is.

Nieuwjaarsfeestje

Op 18 januari geven wij een feestje om het nieuwe jaar in te luiden. Heeft u ook zin om eens op ons lab te kijken of kennis te maken met de mensen aan de andere kant van de telefoon, dan bent u van harte welkom bij ons kantoor vanaf 15:00 uur. U kunt zich aanmelden via deze link.


WFC Analytics optreden in de smaakpolitie

WFC Analytics is weer op tv geweest: dit keer in het programma van de smaakpolitie op zondag 2 december 2012. De aflevering ging over de kwaliteit van broodjes tartaar gekocht bij diverse cafetaria's. De week ervoorwaren deze voor onderzoek naar ons lab gebracht voor onderzoek.Klik op onderstaande link voor het terugkijken van het programma:http://www.sbs6.nl/programmas/de-smaakpolitie/videos/seizoen-0/aflevering-115/de-smaakpolitie-aflevering-115

 

Listeria en Salmonella Strike Back

Listeria in Kaas
9 nov: Op verzoek van de Belgische autoriteiten worden kazen van het bedrijf Disschof uit Diksmuide (België) van de markt gehaald. Diverse partijen kaas van de producent zijn besmet met Listeria monocytogones. Deze bacterie vormt een mogelijk gevaar voor de gezondheid. 

Een klein deel van de verpakkingen is ook in Nederland verkocht. Het betreft kaas met de volgende merknamen:

  • http://www.foodconsult.nl/templates/wfc56winter/images/postbullets.png); background-repeat: no-repeat;">Keiems Bloempje met en zonder kruiden
  • http://www.foodconsult.nl/templates/wfc56winter/images/postbullets.png); background-repeat: no-repeat;">KeiemnaarMagerNatuur
  • http://www.foodconsult.nl/templates/wfc56winter/images/postbullets.png); background-repeat: no-repeat;">Keiems Bloemetje met Kruiden
  • http://www.foodconsult.nl/templates/wfc56winter/images/postbullets.png); background-repeat: no-repeat;">Keiemnaer
  • http://www.foodconsult.nl/templates/wfc56winter/images/postbullets.png); background-repeat: no-repeat;">Keiemse Witte
  • http://www.foodconsult.nl/templates/wfc56winter/images/postbullets.png); background-repeat: no-repeat;">Keiemse BloemGroot
  • http://www.foodconsult.nl/templates/wfc56winter/images/postbullets.png); background-repeat: no-repeat;">Keiemmager met kruiden
Een lichte besmetting met Listeria werd vastgesteld in het bedrijf. Uit steekproeven blijkt inderdaad dat er in enkele kaasloten aanwezigheid is van Listeria. Uit analyse blijkt weliswaar dat het gaat om een lichte besmetting (<10kve/g), maar de norm is afwezigheid van Listeria. Daarom is besloten in samenspraak met het FAVV om uit voorzorg alle kazen uit de verkoop terug te roepen. 
De productie werd een week stil gelegd om alles extra te reinigen en nadien grondig te desinfecteren. Door het vernietigen van alle kaas gaat er een grote hoeveelheid verloren. Wij zullen alle middelen inschakelen om de voorraad aan te vullen, maar dit zal enkele weken duren. Alle kaas die het bedrijf verlaat zal onderzocht en conform zijn.

Consumenten die na 22 oktober 2012 één van de genoemde kaassoorten heeft gekocht, wordt aangeraden deze kaas niet te eten.

 

Salmonella in zalm
Er is een zesde persoon overleden na het eten van met salmonella besmette gerookte zalm van de firma Foppen meldt letselschade-expert Yme Drost. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in oktober or de zalm, die onder meer is verkocht bij Albert Heijn, Aldi en supermarkten die inkopen via organisatie SuperUnie. De partij uit de winkels gehaald, net als producten die met de zalm waren gemaakt.

Waarschijnlijk hebben veel meer mensen de besmette zalm gegeten, maar niet iedereen wordt ziek van de bacterie en niet alle slachtoffers melden zich. Een infectie kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid en buikkrampen.

Delen van de partij zalm zijn geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Daar zijn zeker honderd mensen ziek geworden. Ook daar werd de zalm van Foppen teruggeroepen.

Volgens Drost gaat het bij dit laatste dodelijke geval om een ernstig zieke bejaarde die vorige week is overleden en bij wie de behandeling met bepaalde medicatie moest worden stopgezet vanwege de gevolgen van de salmonellabesmetting. Drost zegt dat de persoon eerder is overleden door de besmetting.

Bij het RIVM instituut zijn ruim 1100 mensen bekend die ziek zijn geworden. Drost heeft 564 schadeclaims in behandeling tegen Foppen.

Indien u geïnteresseerd bent in één van de onderwerpen die in deze nieuwsbrief behandeld zijn kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij werken samen met een uitstekende adviseur op het gebied van het verkrijgen van subsidies. Om deze reden hebben wij zelfs in deze financieel moeilijke tijden vertrouwen in onze nieuwe aanvragen.

Wanneer u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp: afmelding nieuwsbrief.

Nieuwsbrief april 2012

Nieuwsbrief april 2012

Cursus Micro-organismen 

Op 9 mei organiseert WFC Food Safety in samenwerking met Syntens en Hogeschool van Hall Larenstein een cursus over micro-organnismen in het imposante Corpus gebouw. Naast de inhoudelijke kant is er genoeg tijd en ruimte om elkaar te spreken en maken we in het Corpus gedurende een uur “een reis door de mens” (zie verder: www.corpusexperience.nl). Iets wat u zeker niet mag missen! Wat u uiteraard ook niet mag missen is de kans om in een paar uur uw kennis rond micro-organismen te verhogen en zicht te krijgen op zowel de gevaren als de kansen die deze kleinste levende wezens bieden. 
bact

De verdere gegevens over deze bijeenkomst zijn: 
Datum: woensdag 9 mei 
Aanvang: 15.00 uur 
Einde: 18.30 uur
Plaats: Corpus Experience te Leiden 
Kosten: € 50,- per persoon
Aanmelden: Website Syntens

Voor meer informatie en het programma kunt u contact opnemen per e-mail met Roxanne van Willigen ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Jo-Ann Parabirsing ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bellen naar: 0183-629749.

EHEC

Na de uitbraak in Duitsland, waar uiteindelijk kiemende groenten als bron van de EHEC uitbraak zijn aangewezen, lijkt er een aanpassing van de EU 2073/2005 91441/2007) microbiologische criteria in levensmiddelen aan te komen. Hierin wordt EHEC analyses verplicht gesteld voor een aantal producten. 

Personele zaken

Food Safety:

Marinka Grünbauer is met zwangerschapsverlof, zij verwacht haar baby medio mei. Uiteraard wordt getracht om haar verlof zo goed mogelijk op te vangen. 

Analytics:

In januari is Sonja Kant in dienst gekomen. We wensen haar veel succes in ons bedrijf.

IFS / BRC v 6

Na het verschijnen van BRC versie 6 is er nu ook een nieuwe versie van de IFS norm. Waar BRC nu via een beslisboom duidelijk maakt wanneer er geproduceerd moet worden in een high care of high risk ruimte doet de IFS norm dit niet. In de BRC norm zijn duidelijke eisen opgenomen voor deze ruimten, wat weinig ruimte voor interpretatie overhoudt. Ook stelt BRC een metaaldetector min of meer verplicht. Het lijkt er dus op dat de BRC norm nu strenger is dan de IFS norm, en zeker voor kleinere bedrijven moeilijker te halen is.


Cursus crisis management

De cursus wordt georganiseerd op 23 en 24 april 2012 door Van Hall Larenstein, in nauwe samenwerking met de Sapfabriek, Wageningen UR en WFC Food Safety. 

Het doel van de cursus is om deelnemers om te leren gaan met alle aspecten die een rol spelen bij een crisis, deelnemers krijgen handvatten hoe crisismanagement binnen de eigen organisatie verder opgepakt kan worden. Het is een live cursus die plaats vindt op een daadwerkelijke productielocatie in een realistische omgeving. Hierdoor kunnen deelnemers een crisis situatie ook voelen; en leren zij hoe te handelen (communiceren!) onder tijdsdruk, in een toestand van onzekerheid en waar letterlijk alle ogen op je gericht zijn. 

Gedurende de cursus komen verschillende onderwerpen aan bod. Tijdens de eerste cursusdag ligt de nadruk op het managen van een crisis en de communicatie tijdens een crisis. De tweede cursusdag bevat een crisissimulatie in een echt levensmiddelenbedrijf met aansluitend een uitgebreide evaluatie. 

Mocht u interesse hebben om deel te nemen aan deze cursus dan kunt u zich aanmelden op de website van Hall-Larenstein

Aangezien het om een introductiecursus gaat bieden wij u deze cursus eenmalig aan voor een cursusbedrag van € 1.200,- vrijgesteld van BTW. Dit bedrag is inclusief hotelovernachting (all-inn) en lesmateriaal.


Foodtech Rosmalen

Op 23-24 mei is er weer een FOODTECH in Rosmalen. Uiteraard is WFC daar weer van de partij, dit jaar op stand A1013. Op deze beurs presenteren vele interessante bedrijven zich. Voor meer info zie website FoodTech 

We hopen u daar te ontmoeten!

Indien u geïnteresseerd bent in één van de onderwerpen die in deze nieuwsbrief behandeld zijn kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij werken samen met een uitstekende adviseur op het gebied van het verkrijgen van subsidies. Om deze reden hebben wij zelfs in deze financieel moeilijke tijden vertrouwen in onze nieuwe aanvragen.

Wanneer u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp: afmelding nieuwsbrief.

 

 

©1999 - 2020 WFC BV Alles op deze website is met de grootste zorg samengesteld, mochten er zaken op staan die onjuist zijn of van copyright van derden zijn voorzien, laat het ons alstublief weten
Deze website maakt gebruik van Cookies. Dit zijn uitsluitend cookies om de website te kunnen laten werken. Als u verder gaat op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.