Direct bellen: 0183 629 749

Nieuwsbrief dec 2012

Nieuwsbrief dec 2012

HNY

Uitbreiding scope ISO 17025 accreditatie WFC Analytics

Analytics heeft sinds november 2012 als eerste commerciele laboratorium in Nederland van de RVA de officiele accreditatie rond van de ISO methode (13136) voor het aantonen van shiga-toxine producerende Escherichia coli (STEC) in de volksmond ook wel EHEC genoemd.

Daarnaast is ook de methode voor Algemeen Kiemgetal, coliformen en Enterobacteriaceae op petrifilm geaccrediteerd. In principe zullen we voor de meeste klanten op deze methode overgaan, maar hierover ontvangt u nog verder bericht.

Voor onze challengetesten op Listeria monocytogenes is het belangrijk te melden dat de telmethode voor Listeria nu ook geaccrediteerd is.

 

Web-Lims; rapportage via internet

Vanaf januari 2013 willen wij zoveel mogelijk overgaan op Web-Lims. Web-Lims is ons on-line rapportage systeem waarmee u direct inzicht heeft in uw laboratorium resultaten. Daarnaast kunt u uw monsters via dit systeem aanmelden. Web-Lims heeft veel nieuwe opties waaronder digitale rapportage en inzicht in uw facturen. U kunt uw resultaten exporteren naar een spreadsheet programma waardoor u uw gegevens zelf kunt analyseren. Ook de analyses die door externe laboratoria worden uitgevoerd zijn zichtbaar in dit systeem.


Tevens gaan wij per 1 februari over op digitale facturatie. Daarover ontvangt u separaat bericht.Wilt u uw facturen in het vervolg digitaal ontvangen in plaats van via de post, meld dit dan aan ons, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Indien u gebruik gaat maken van Web-Lims en digitale facturatie zullen wij in het nieuwe jaar geen prijsstijging doorvoeren voor de analyses die wij zelf uitvoeren. Anders bedraagt de prijsstijging per 1 februari 3%. 

Omdat wij ons voor kunnen stellen dat het gebruik van Web-Lims nieuw is voor u, organiseren wij op vrijdag 18 januari 2013 een bijeenkomst vanaf 15:00 uur. Hierbij is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje, wegwijs gemaakt te worden met het nieuwe systeem en met ons te toasten op het nieuwe jaar. U kunt zich aanmelden via deze link.

VWA controle focus op EU 2073/2005

Bij alle reguliere controles die de VWA dit jaar uit heeft gevoerd wordt duidelijk gemaakt dat controle volgens informatieblad 84 en 85 verwacht wordt. Informatieblad 85 is het intepretatiedocument van de VWA inzake microbiologische criteria (EU 2073/2005). Hierin wordt duidelijk gemaakt welke analysefrequenties wordenverwacht op alle parameters die voor een bepaald product in de 2073 vermeld staan. In 2073 wordt voor pathogenen veelal n=5 aangehouden, dit betekent dat per product 5 monsters aangeleverd moeten worden voor een separate analyse op bijvoorbeeld Listeria of Salmonella. Als analysefrequenties worden de volgende in infoblad 85 genoemd: 

Bij hoog risico: grote bedrijven wekelijks, middelgrote bedrijven om de week 
Bij middel risico: grote bedrijven iedere maand, middelgrote bedrijven om de maand 

Voor ambachtelijke bedrijven wordt verwezen naar hygienecodes.

Voor grondstoffen wordt verwezen naar infoblad 64. Hieruit staat met welke frequentie grondstoffen geanalyseerd moeten worden, al dan niet in combinatie met leveranciersaudits en leverancierscertificaten.

Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de VWA site. U kunt daar zoeken op 
"infoblad85"  en/of " infoblad 64" .

Personele zaken

Food Safety:
Katarzyna Maslowska zal ook komend jaar bij ons blijven werken aan de opdracht over risico's in groenten en fruit. 


Analytics:

Renee Lokerse (Hoofd laboratorium / research medewerkster) is bevallen van haar kerngezonde zoon Ries. We zijn allemaal al op bezoek geweest, en kunnen niet anders concluderen dan dat het een prachtig kereltje is.

Nieuwjaarsfeestje

Op 18 januari geven wij een feestje om het nieuwe jaar in te luiden. Heeft u ook zin om eens op ons lab te kijken of kennis te maken met de mensen aan de andere kant van de telefoon, dan bent u van harte welkom bij ons kantoor vanaf 15:00 uur. U kunt zich aanmelden via deze link.


WFC Analytics optreden in de smaakpolitie

WFC Analytics is weer op tv geweest: dit keer in het programma van de smaakpolitie op zondag 2 december 2012. De aflevering ging over de kwaliteit van broodjes tartaar gekocht bij diverse cafetaria's. De week ervoorwaren deze voor onderzoek naar ons lab gebracht voor onderzoek.Klik op onderstaande link voor het terugkijken van het programma:http://www.sbs6.nl/programmas/de-smaakpolitie/videos/seizoen-0/aflevering-115/de-smaakpolitie-aflevering-115

 

Listeria en Salmonella Strike Back

Listeria in Kaas
9 nov: Op verzoek van de Belgische autoriteiten worden kazen van het bedrijf Disschof uit Diksmuide (België) van de markt gehaald. Diverse partijen kaas van de producent zijn besmet met Listeria monocytogones. Deze bacterie vormt een mogelijk gevaar voor de gezondheid. 

Een klein deel van de verpakkingen is ook in Nederland verkocht. Het betreft kaas met de volgende merknamen:

  • http://www.foodconsult.nl/templates/wfc56winter/images/postbullets.png); background-repeat: no-repeat;">Keiems Bloempje met en zonder kruiden
  • http://www.foodconsult.nl/templates/wfc56winter/images/postbullets.png); background-repeat: no-repeat;">KeiemnaarMagerNatuur
  • http://www.foodconsult.nl/templates/wfc56winter/images/postbullets.png); background-repeat: no-repeat;">Keiems Bloemetje met Kruiden
  • http://www.foodconsult.nl/templates/wfc56winter/images/postbullets.png); background-repeat: no-repeat;">Keiemnaer
  • http://www.foodconsult.nl/templates/wfc56winter/images/postbullets.png); background-repeat: no-repeat;">Keiemse Witte
  • http://www.foodconsult.nl/templates/wfc56winter/images/postbullets.png); background-repeat: no-repeat;">Keiemse BloemGroot
  • http://www.foodconsult.nl/templates/wfc56winter/images/postbullets.png); background-repeat: no-repeat;">Keiemmager met kruiden
Een lichte besmetting met Listeria werd vastgesteld in het bedrijf. Uit steekproeven blijkt inderdaad dat er in enkele kaasloten aanwezigheid is van Listeria. Uit analyse blijkt weliswaar dat het gaat om een lichte besmetting (<10kve/g), maar de norm is afwezigheid van Listeria. Daarom is besloten in samenspraak met het FAVV om uit voorzorg alle kazen uit de verkoop terug te roepen. 
De productie werd een week stil gelegd om alles extra te reinigen en nadien grondig te desinfecteren. Door het vernietigen van alle kaas gaat er een grote hoeveelheid verloren. Wij zullen alle middelen inschakelen om de voorraad aan te vullen, maar dit zal enkele weken duren. Alle kaas die het bedrijf verlaat zal onderzocht en conform zijn.

Consumenten die na 22 oktober 2012 één van de genoemde kaassoorten heeft gekocht, wordt aangeraden deze kaas niet te eten.

 

Salmonella in zalm
Er is een zesde persoon overleden na het eten van met salmonella besmette gerookte zalm van de firma Foppen meldt letselschade-expert Yme Drost. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in oktober or de zalm, die onder meer is verkocht bij Albert Heijn, Aldi en supermarkten die inkopen via organisatie SuperUnie. De partij uit de winkels gehaald, net als producten die met de zalm waren gemaakt.

Waarschijnlijk hebben veel meer mensen de besmette zalm gegeten, maar niet iedereen wordt ziek van de bacterie en niet alle slachtoffers melden zich. Een infectie kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid en buikkrampen.

Delen van de partij zalm zijn geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Daar zijn zeker honderd mensen ziek geworden. Ook daar werd de zalm van Foppen teruggeroepen.

Volgens Drost gaat het bij dit laatste dodelijke geval om een ernstig zieke bejaarde die vorige week is overleden en bij wie de behandeling met bepaalde medicatie moest worden stopgezet vanwege de gevolgen van de salmonellabesmetting. Drost zegt dat de persoon eerder is overleden door de besmetting.

Bij het RIVM instituut zijn ruim 1100 mensen bekend die ziek zijn geworden. Drost heeft 564 schadeclaims in behandeling tegen Foppen.

Indien u geïnteresseerd bent in één van de onderwerpen die in deze nieuwsbrief behandeld zijn kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij werken samen met een uitstekende adviseur op het gebied van het verkrijgen van subsidies. Om deze reden hebben wij zelfs in deze financieel moeilijke tijden vertrouwen in onze nieuwe aanvragen.

Wanneer u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp: afmelding nieuwsbrief.

©1999 - 2019 WFC BV Alles op deze website is met de grootste zorg samengesteld, mochten er zaken op staan die onjuist zijn of van copyright van derden zijn voorzien, laat het ons alstublief weten
Deze website maakt gebruik van Cookies. Dit zijn uitsluitend cookies om de website te kunnen laten werken. Als u verder gaat op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.